6 Mayıs 2009 Çarşamba

Sıkıcı sebzeleri çekici ve lezzetli hale getiren tarifler



Sıkıcı sebzeleri çekici ve lezzetli hale getiren tarifler

Sebzelerin sağlıklı olduğunu biliriz o halde neden yeteri kadar yemeyiz? Çünkü hiç bir zaman tadı harika değildir! İşte bu sıkıcı bitkisel hayattan çıkıp sebzeleri de kışkırtıcı bir lezzet bombasına dönüştürebilirsiniz.

"Bitkisel hayat" lafının aydı zamanda "beyin ölümü" anlamına geliyor olması herhalde bir tesadüf değil. Besin değerleri cok güçlü olsa bile sebzeler, tat alma duyusunu neredeyse komaya sokabilir. Bundan dolayı kadınların yüzde 70'inden fazlası kendilerine önerilen günde beş porsiyonu bir türlü yutmayı beceremez. Ancak problem tabii ki bitkilerde değil. Sorun aslında onların sunumuyla ilgili. Sebzeler genellikle ya haşlanmış ya buharda olarak sunulur. Yani ya lapa gibi ya da bebek maması. Ancak sebzelere sürpriz lezzetler katmak mümkün. Hem merak etme; bu tariflerden hiçbiri uzman bir gurme tekniği içermiyor.


ALEVLİ DİLİMLER

Canın gevrek ve tuzlu bir şeyler çekiyorsa, işte iki hızlı çözüm.


Baharatlı tatlı patates çubukları:Bir tatlı patatesi soy ve boydan önce üc veya dört parçaya sonra da parmak kalınlığında böl. Kâseye bir yemek kasığı zeytinyağı koy ve patatesin her yerine değecek şekilde gezdir. Bir tutam tuz, karabiber ve bir yemek kasığı cili tozu (kurutulmuş sarımsak, kekik, kimyon, kisnis ve karanfil tozlarının karışımı), paprika veya kurutulmuş acı kırmızıbiber çeşnisini ilave et. Patatesi tekrar karışımda dolaştır.Patatesleri pişirme kâğıdının üzerine tek tek diz ve fırında 205 derecede 30 dakika önlü arkalı çevirerek pişir. (Tek porsiyondur.)


Gevrek karnabahar:Bir karnabaharı dörde böl. Her parçayı orta boy bir sekle getirecek şekilde doğra ve bir yemek kasığı zeytinyağına batır. Her yerinin iyice zeytinyağına değdiğine emin ol. Bir parça tuz, karabiber ve bir çay kaşığı kimyon ekle. Dıs yüzeyine tekrar iyice zeytinyağı dolaştır. Pişirme kâğıdının üzerine karnabaharları eşit şekilde diz ve 20 dakika, 220 derecede pişir. Ara ara tepsiyi salla ki, üst üste yığılmasınlar. Her bir parça ne kadar sıcak yüzeyle temas ederse, o kadar, kıtır ve lezzetli olur. (Dört porsiyondur.)


IZGARALIKLAR

Yüksek ısı mütevazı bir sebzeyi gösterişli kılar.


Lezzetli mısır:Koçanın hemen hemen hepsini çıkar. Püskülleri tamamen temizle ama kocandan ince bir parça kalsın. Bir çay kaşığı zeytinyağını eline dök ve mısır tanelerini bununla ov. Sonra yarım cay kasığı kimyonla bir miktar tuzu karıştırıp tekrar ov. Üzerinden çıkartmadığın kocanı tekrar ters çevirip üstünü ört. Mısırı 15-20 dakika ızgaraya koy, ara ara çevir. Mısır taneleri altın rengine döndüğünde pişmiş olduğunu anlayacaksın. (Tek porsiyondur.)


Izgarada yeşillik:Durulayıp kuruttuğun bir adet kırmızı marulu dört parçaya böl. Bir cay kasığı sızma zeytinyağını parçaların her birine serp. Aynı şekilde tuz ve karabiberi de hafifçe çiselermiş gibi üzerlerinden dök. Hazırladıklarını sıcak ızgaranın üzerine koy ve ızgaranın kapağını kapa. Böylece baharatın kokusu kaçmamış olur. Kesik tarafların rengi dönene kadar üç beş dakika arası pişsin.Izgaradan çıkar ve her bir parçaya başta yaptığın gibi zeytinyağı serp. Son olarak da bir yemek kaşığı taze Parmesan peyniri ilave et. (Dört porsiyondur.)


Hiç yorum yok: