15 Eylül 2009 Salı

Gripten Korunma Diyeti


Gripten korunma diyeti

Sonbaharın gelmesi korkutmasın; gripten A ve C vitaminli diyetle korunmak mümkün! Vitamin kaybını önlemek için sebzeleri kapta yıkamak ve meyveyi hemen tüketmek gerek.

Özellikle mevsim geçişlerinde neredeyse bir salgın gibi herkesi kırıp geçiren grip ve soğuk algınlığı, sonbahara girdiğimiz şu günlerde pusuya yatmış durumda. Grip virüsünün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, bazen sinüzit, bronşit veya zatürree gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle grip ve soğuk algınlığına karşı küçük önlemler alarak korunmak, belirtiler başladığında da tedaviyi aksatmamak önem taşıyor.

Diyetisyenler enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en önemli yolunun vücut direncini artırmaktan geçtiğini anımsatarak, bu havalarda özellikle A ve C vitamini ihtiyacımızın daha da arttığına işaret ediyor.

Tahta kaşık kullanın Diyetistenler, C vitamininin hazırlama ve pişirme aşamalarında çok kolay yok olduğunu vurgulayarak, bu kaybı minimuma indirmek için şu önerileri verdi: “Sebze ve meyvelerin taze ve sulu olmasına dikkat edin. Yemekleri pişirirken tahta kaşık kullanın. Salataları yemek piştikten sonra hazırlayın ve hemen servis yapın. Limonu tüketileceği zaman kesip hemen kullanın. Sebzeleri geniş bir kapta yıkayın. Patatesi kabuklarıyla haşlayın.”Gribe karşı almanız gereken önlemler

Dengeli beslenin: Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer ve solunum organları mukozası da bu durumdan etkilenir.Yeterli miktarda su için: Solunum yollarının nemli olması, virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağlar. Bu bakımdan özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesi hayli işe yarar.

Düzenli spor yapın: Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, gripten korunmak için de çok önemli. Yetişkin bir kişinin haftada 3 gün, günde 1 saat olmak üzere spor yapmasında fayda var.Stresten uzak durmaya çalışın: Stres, vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerden biri. Bu nedenle, çeşitli yollarla stresten uzaklaşmak, sağlıklı kalmayı da beraberinde getirir.

Sigara içmeyin: Sigara da aynı stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virüs yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar.Kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışın: Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması ile virüsler büyük bir hızla (160 km/saat) hareket ederek 3-4 metre uzağa yayılabilir. Bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına, temizliğe dikkat etmek gibi basit tedbirlerle gripten korunabilirsiniz.

Düzenli uyuyun: Bir gece uykusuz kalındığında, virüslere karşı savaşan vücut hücreleri yarı yarıya azalır. Mümkün olduğunca düzenli uyuyun, bu düzen bozulursa mutlaka telafi ederek vücudun uyku ihtiyacını karşılayın.

Gripten korunma diyeti

Kahvaltı1 bardak havuç suyu1 kibrit kutusu peynir1,5 dilim ekmekDomates, yeşil biber

Saat 10.003 mandalina

Öğle140 gram dana rosto3 kaşık püre4 kaşık bezelye, havuç1 dilim kepek ekmeğiSalata

Saat 16.003 kestane

AkşamYağsız domates çorbası5 ızgara köfte4 kaşık zeytinyağlı pırasa1 dilim ekmekSalata
Gece1 elma

2. GÜN

KahvaltıBallı süt1,5 dilim kepek ekmeğiDomates ve salata

Saat 10.00Limonlu şekersiz çay3 - 4 diyet bisküvi

ÖğleMantar çorbasıKıymalı ve pirinçli semizotuBir kase cacıkSalata

Saat 16.00Şekersiz kuru kayısı kompostosu2 diyet galeta

AkşamMercimek çorbası2 yumurtalı menemen1 dilim kepek ekmeğiSalata

GeceŞekersiz kuşburnu çayı3 - 4 adet kepekli bisküviLight peynir

3. GÜN

KahvaltıLimonlu şekersiz ıhlamur2 ızgara sosis1 dilim kepek ekmeğiDomatesSalatalık

Saat 10.002 havuç

Öğle3 yağsız biber dolması3 küçük parça ıspanaklı börekLight yoğurt

SalataSaat 16.001 greyfurt1 havuç

AkşamEzogelin çorba1 tavuk göğsü4 yemek kaşığı içli pilavSalata

Gece2 armut

Hiç yorum yok: