22 Kasım 2011 Salı

Aşure


• yarım kg. buğday
• 1 su bardağı nohut
• 1 su bardağı kurufasulye
• 1 çay bardağı pirinç
• 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
• 50 gr. kuş üzümü
• 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
•  ufak ufak doğranmış kuru incir
• 1 kg. toz şeker


Hazırlanışı
Aşureyi Pişirmeye Başlamadan 8-9 Saat Önce Buğdayı Büyükçe Bir Tencereye Alıp Üzerini 4-5 Parmak Geçecek Kadar Kireçsiz Su İle Doldurun Ve Bir Taşım Kaynatın.


Nohut Ve Kurufasulyeyi Birlikte Yıkayıp Bir Tencereye Alın Ve Buğdaydaki İşlemi Tekrarlayın.


Her İki Tencere De Kaynadıktan Sonra Altını Kapatın Ve 8-9 Saat Dinlendirin.


8 Saat Sonra Tencerelerin Altını Tekrar Açın, Kısık Ateşte (Buğdayları Arasıra Karıştırarak) Buğdaylar İyice Ezilinceye, Nohut Ve Kurufasulyeler De Yumuşayıncaya Kadar (Yaklaşık 2,5-3 Saat) Pişirin. Eğer Tencerelerdeki Su Azalırsa Kaynamış Su Ekleyin. Buğday Tenceresinin Kapağını Taşma Tehlikesi Nedeniyle Açık Bırakın.


Buğdayın Pişmesine Yakın Tencereye İyice Yıkanmış Pirinci Ekleyin. Bir Sürede Pirinçlerle Beraber Pişirin.


Hepsi Pişince Nohut Ve Kurufasulyeleri Buğday Tenceresine Ekleyin. 10-15 Dakika Daha Kısık Ateşte Kaynatın. Çekirdeksiz Üzümü, Kuş Üzümünü Ve Kayısıları Tencereye Ekleyin. 15 Dakika Daha Pişirdikten Sonra Toz Şekeri Ekleyin, Bir Taşım Kaynatıp Altını Kapatın.


Aşurenin Kıvamını Kaynar Su Ekleyerek Dilediğiniz Gibi Ayarlayabilirsiniz.


Aşure Soğuduktan Sonra Kaselere Paylaştırıp Tarçın/Ceviz/Fındık/Nar İle Süsleyin.







Hiç yorum yok: