11 Mart 2012 Pazar

Evliliğin sağlığınız için faydalarını biliyor musunuz?


İster “imzalı” ister “imzasız” uzun süreli ve iyi bir ilişkiye “evet” demek, daha uzun, daha mutlu ve daha sağlıklı yaşamın kapısını aralıyor.

“Evliliğin sağlığa yararı var” derken “Herkes evlenmeli” demiyoruz elbette. “İyi bir ilişki”yi kast ediyoruz aslında, uzun süreli bir iyi ilişkiyi. Hayatınıza iyi bir partner aldığınızda beraberinde daha uzun, depresyon olasılığı düşük, daha stressiz ve sağlıklı bir hayat da kazanmış oluyorsunuz.

Hayat yolunda beraber ilerleyeceğiniz iyi bir partnerle elde edeceğiniz değerli kazanımları küçümsememelisiniz. İşte, araştırma sorunçlarına göre iyi bir ilişkinin size kazandıracakları…


Daha sağlıklı bir hayat
İyi ve destekleyici bir ilişki içindeyseniz şanslısınız, kendinize daha iyi bakacaksınız demektir. Çünkü yanınızda dır dır eden biri vardır hep. Durun canım, dır dır etmekten kötü bir şeyi kast etmiyoruz.

İlaç içmeniz gerektiğini hatırlatan, sağlık sorunlarınız için doktora gitmeniz konusunda uyaran, sağlıklı yemek yemenizi isteyen; kısaca size dikkat eden, özen gösteren birinin olmasından söz ediyoruz hayatınızda. Sizi kendiniz için iyi şeyler yapma konusunda teşvik eden biri…

Elbette uzun ilişkinin ya da evliliğin rutin gidişatından şikayetler olabilir. Ama düzenli bir hayatın sağlığa yararlı olduğu konusunda uzmanlar hemfikir. Rutin hayat, daha iyi beslenme ve düzenli uyku uyumaya fırsat verir. Evde yemek yemeye meyillisinizdir daha çok, ki ev yemeği yemek her zaman daha sağlıklıdır.

Hayatınızda iyi bir eşe sahip olmak, sağlıklı aktiviteler konusunda da desteklenmenizi sağlar. Örneğin, birlikte spor salonuna giderseniz kaytarma şansınız olmaz ya da doktor randevunuzu ötelemezsiniz. Bu tarz sorumlulukları yerine getirmek yalnız yaşarken daha zordur zira.

Mutlu ve sağlıklı bir ilişki içindeyseniz aranızda bir bağ ve yakınlık var demektir. Bu da kendinize daha dikkat etmeniz için bir nedendir.

Elbette tüm bu yararlar sağlıklı bir ilişki için geçerlidir. Sağlıksız bir ilişkiniz ya da sağlıksız bir partnerinizin varsa; örneğin sigara içmek, sağlıksız yemek gibi kötü alışkanlıkları olan biriyle birlikteyseniz, bu saydıklarımızın hiçbiri sizin için geçerli olmayabilir.

Siz sigarayı bırakmaya çalışıyorken yanınızda sigara içen bir eşiniz varsa müthiş güçlü bir iradeye sahip olmaktan başka şansınız yoktur.

Daha az stres

Mutlu bir ilişki, stresin daha kolay üstesinden gelmenize yardım eder. Araştırmalar iyi bir partnerin, stresin yarattığı kortizol hormonunun etkisini körelttiğini gösteriyor.

Kötü bir ilişki ise uzun süreli stres kaynağıdır. Stresin zararı, alkol ve sigaranın verdiği zarar kadardır. Kötü bir ilişkiniz varsa daha az iyimser, daha az pozitif düşünebilen biri olmanız ne yazık ki daha büyük bir ihtimaldir.

Kalp ameliyatı sonrası daha uzun yaşam

Bir kalp operasyonu sonrası kalbinizi biriyle paylaşıyor olmak, kalbinizin hasarının onarılmasını kolaylaştırır. Bir araştırmaya göre, mutlu evliliği olan bypass ameliyatlı bireylerin evli olmayan kalp hastalarına göre hayatta kalma ve 15 yıl daha uzun yaşama şansları üç kat daha fazla.

Ağrıya karşı daha az hassasiyet

Basitçe söylemek gerekirse, eşinizin eli stresinizi ve ağrınızı dindirmeye yardım eder. Bununla ilgili Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, sevgili eşlerinin elini tutarken görüntüleme sitemine sokulan kadınların beyinlerindeki stresle ilgili bölgede daha az aktivite görülmüş.

Bir başka araştırmada ise uzun süreli ilişki yaşayan kadınlara ağrılı uyarıcı verilirken yabancıların ve eşlerinin fotoğrafları arka arkaya gösterilmiş. Eşlerinin fotoğraflarını gördüklerinde kadınların ağrılarının dindiği rapor edilmiş. Sevgililerinin görüntüsü beyinlerindeki ventromedial prefrontal kortekst (güvenlik sinyalini veren bölge) aktivitelerinde artışa neden olmuş. Bir başka deyişle eşler kadınların, her ne kadar ağrı duyuyor olsalar da, güvende hissetmelerini sağlamış.

Daha hızlı iyileşme

Araştırmacılara göre kötü bir evliliğiniz ya da ilişkiniz varsa yaralarınızın iyileşme süresi uzuyor.

Bir araştırmada çiftlerin kollarına birer kabarcık enjekte edilmiş ve bu yaranın iyileşme süresi gözlenmiş. Yüksek oranda kavgalı ilişki yaşayan çiftlerle daha az kavga eden çiftlerin yaralarının iyileşme süreleri kıyaslandığında kötü ilişkisi olanların yaralarının yüzde 60 daha yavaş iyileştiği gözlenmiş. Yani yaranın iyileşmesi iki gün daha uzun sürmüş.

Beyin sağlığına destek

İsveçli araştırmacılar 50'li yaşlarda evli olanlar ile yalnız olanları (boşanmış ya da eşi ölmüş) yaşlılıklarında hafıza zayıflığı ve zihinsel fonksiyonlar gibi bilişsel noksanlıklarının gidişatı açısından kıyaslamışlar. Evli olanların yaşlılıklarında bilişsel ve sosyal durumlarının, bilişsel noksanlıklarına karşı koruyucu etki gösterdiği ortaya çıkmış.

Daha uzun hayat

Araştırmalar, hiç evlenmemiş erkeklerin evlenmiş olanlara kıyasla yüksek ölüm riskleri olduğunu ortaya koyuyor.

İnsanın hayatında birinin olması neden ömrünü uzatır ki? Araştırmacılar, bir eşle yaşarken, fiziksel ve psikolojik problemler konusunda bir şeyler yapmak için eşin itici güç oluşturduğunu açıklıyor. Eşler birbirlerinin davranışları ve görünümleriyle ilgili herhangi bir değişiklik olduğunda bunu kişinin kendisinden çok daha önce fark edip sağlık konusunda kırmızı bayrağı çekebiliyorlar.

Mesela sırtınızda bir ben oluştu. Bunu siz değil eşiniz sizden önce görür ve riskli hale gelmeden doktora gidip önlemini almanızı sağlar.

Ya da eşiniz sizin için nelerin stres oluşturduğunu, nelerin stresinizi azalttığını bilir ve buna göre size daha sağlıklı bir ortam yaratmaya gayret eder. Tüm bunlar ömrü uzatmaz da ne yapar!

Daha az stresli hayat

Evliliğin ruh sağlığını olumlu etkilediği ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğu, boşanmayla bu belirtilerin arttığı biliniyor. Çünkü evliyken sizi dinleyen, destekleyici biri var hayatınızda.

Yalnızlık genelde depresyonla özdeşleştirilir. Hayatınızda birinin olması depresyona yol açan izolasyonu azaltır. Tabii evlilik tek başına stres azaltıcı bir şey değildir. Zira sorunlu ilişkiler depresyonun esas nedeni olabilir bazen. Dolayısıyla evliliğin depresyonu azaltıcı ya da önleyici etkisinden yararlanabilmek için iyi bir ilişkiye sahip olmak gerekir.

Hiç yorum yok: